O cafea amară cu Feodor Mihailovici Dostoievski + 3 secrete din viața sa + 3 citate superbe

O cafea amară cu Feodor Mihailovici Dostoievski + 3 secrete din viața sa + 3 citate superbe

Deși a trăit doar 60 de ani (1821-1881), F. M. Dostoievski a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ruși care a reușit să fascineze, să transforme ideologii și să lase o amprentă valoroasă literaturii, psihologiei, teologiei și filozofiei din secolul XX. Este recunoscut în lumea întreagă pentru romanele sale ”Frații Karamazov” (disponibil aici în mai multe ediții), ”Idiotul” (disponibil aici), ”Demonii” (carte ce poate fi găsită aici în mai multe ediții) și pentru ”Crimă și pedeapsă” (o carte superbă pe care o găsiți aici în mai multe traduceri). 

”Dacă iubirea ta nu naşte iubire, dacă tu, ca bărbat care iubeşti, nu te faci iubit, iubirea ta e neputincioasă, iubirea ta e nefericire.” (F. M. Dostoievski) 

E cât se poate de simplu: o inimă care iubește mult trebuie să sufere mult”. (F. M. Dostoievski). 

”O dragoste asupra căreia trebuie să ai mereu ochii aţintiţi nu-ţi dă absolut nicio satisfacţie şi în același timp o iubire pe care eşti nevoit s-o păzeşti nu reprezintă nimic. Tocmai asta n-au înţeles cei geloși.” (F. M. Dostoievski)

Trei mici (mari) secrete din viața lui Feodor Mihailovici Dostoievski:

1. Are o idilă cu Anne Jaclard (Anna Vasilyevna Korvin-Krukovskaya), după ce a publicat două din povestirile ei. Anna Korvin provenea din familia domnească Corvin din Transilvania. 

2. Călătorește de pe 7 iunie 1852 timp de 10 saptămâni în Europa. Vizitează Germania, Belgia, Franța (este fascinat de Paris), iar în capitala Imperiului Britanic are o întrevedere cu Aleksandr Herzen. Călătorește spre final în Elveția și Italia (în Florența a terminat de scris romanul ”Idiotul”). 

3. Moare în urma unor complicații la plămâni. Este înhumat în cimitirul Tikhvin din centrul orașului Sankt Petersburg. 

Recomandăm cu mult drag cărțile scriitorului rus F. M. Dostoievski (sau despre opera și viața sa sau cărți inspirate din opera sa): https://www.anticariatuldenoapte.ro/catalog?q=dostoievski&s=pa