Pe 24 iulie 1802 se năștea scriitorul francez Alexandre Dumas

Pe 24 iulie 1802 se năștea scriitorul francez Alexandre Dumas

Alexandre Dumas a fost un scriitor francez (cu numele său real Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut și ca Alexandre Dumas-tatăl) care a fascinat cititorii lumii timp de zeci de ani. S-a născut pe 24 iulie 1802 în orășelul francez Villers-Cotterêts și a rămas, la fel ca Victor Hugo, unul dintre cei mai imporanți scriitori francezi. Scrierile sale au fost inspirate din dramele și istoriile insolite ale Franței, romanele sale au descris viața monarhiei franceze și au conturat greutățile cu care se confrunta Franța în secolul XVIII. Printre cele mai importante romane se numără ”Cei trei muschetari”, ”După douăzeci de ani”, ”Vicontele de Bragelonne” și ”Contele de Monte Cristo”. Este tatăl lui Alexandre Dumas-fiul, celebru mai ales pentru romanul ”Dama cu camelii”. Alexandre Dumas moare pe 5 decembrie 1870 și este înmormântat în orașul natal fără ceremonii deosebite din cauza războiului Franco-Prusac. În 2002 osemintele sale au fost transferate la Panteonul din Paris – celebrul monument care adăpostește rămășițele personalităților marcante ale Franței.

”În această lume nu există nici fericire, nici nefericire, ci doar o comparaţie între o stare şi alta. Nimic mai mult. Numai cel care a simţit o nenorocire fără margini, poate simţi fericirea nemărginită. Omul ar fi trebuit să dorească să moară pentru a înţelege cât de frumoasă-i viaţa.” (Alexandre Dumas)

Multe cărți de Alexandre Dumas (și în limba franceză) pot fi găsite aici: https://www.anticariatuldenoapte.ro/catalog?q=alexandre+dumas